Fail:UX 2021 online talk

Zoals je op het ticket hierboven ziet heb ik op maandag 5 april deelgenomen aan een online talk genaamd Fail:UX 2021 georganiseerd door UX Salon. UX Salon is een groep die zich toelegt op de professionele praktijk en het leren van user experience design.

#

Fail:UX is een jaarlijks evenement waar 5 mensen uit de UX wereld hun verhaal komen doen over hoe ze faalden en hoe ze beter werden in wat ze doen door deze mislukkingen.

#

Het doelpubliek is iedereen die interesse heeft voor UX. Avi Itzkovitch is de oprichter van UX Salon en geeft de intro.

#

Failing sucks most when you thought you knew better

Ervaren leider in digitaal ontwerp en strategie met meer dan 20 jaar professionele ervaring

Robert stulle

#

Robert begon zijn verhaal met het opnoemen van enkele bekende mislukkingen, zoals de Toren van Pisa, en ging verder met enkele eigen ervaringen. Zo maakte hij ooit een soort van Wikipedia voor een helpdesk in Amsterdam om er dan uiteindelijk achter te komen dat niemand hun product ging gebruiken. Na 2 weken werken bij de helpdesk wist je op alle vragen al het antwoord. Ooit bood hij een opleiding aan met 2 collega’s over leiderschap. Ze maakte een hele mooie one pager om reclame te maken met daaronder een knop “Yes tell me more”. Niemand drukte op die knop omdat er blijkbaar geen interesse in was. Het is dus niet omdat jezelf denk dat het een fantastisch idee is dat andere mensen daar ook zo over denken.

#

Wat hij uit al deze mislukkingen geleerd heeft en ons dus wil bijbrengen is dat je met een aantal belangrijke dingen zeker rekening moet houden zoals de wanneer, hoe, waar, waarom en wie. Onderzoek of er een business reden is voor je idee om te bestaan. En als laatste wie is je publiek, hoe is de markt en is er een echte behoefte?

#

Garbage Participants, Garbage Results

13 jaar ervaring in de UX strategie en research

Amanda Stockwell

#

Amanda is momenteel consultant, recruiting is een groot deel van haar job. Ze vertelde vooral over hoe belangrijk het is om de juiste mensen te hebben voor de juiste job. Persoonlijk vond ik Amanda de minst interessante spreker van de 5 omdat ik na haar talk nog steeds niet helemaal door had wat ze ons wou bijleren. Ze had ook geen slides waardoor het allemaal een beetje onduidelijk was.

#

Embracing Failure: How I learned to love mistakes

15 jaar ervaring als consultant

Elizabeth Rosenzweig

#

Elizabeth vertelde ons meer over hoe mislukkingen niet altijd slecht moeten zijn. Uit haar ervaringen ondervindt ze dat veel bedrijven mislukkingen als iets heel slechts zien, dat alles van de eerste keer goed moet gaan. Maar zij vindt dat mislukkingen onderdeel zijn van een leerproces.

#

Ze vertelde ons ook het verhaal van The story of the Taoist Farmer. Wat ze met dit verhaal duidelijk wil maken is dat het er eigenlijk alleen maar om gaat hoe je de dingen interpreteert. Misschien verandert iets dat eerst op een ramp lijkt, in een kans. Misschien is een mislukking nu een overwinning later.

#

The last mile is always the hardest

Senior UX Designer met een stevige achtergrond in RPA, Gezondheidszorg, Financiƫle Diensten en Banksector

Ioana Teleanu

#

Ioana vertelde over haar eerste project dat ze kreeg toen ze bij een bank werkte. Toen ze bijna op het einde van dat project was zag ze plots door het bos de bomen niet meer wat leidde tot heel wat zorgen voor haar. Tot op de dag van vandaag heeft ze daar nog vaak problemen mee. Uiteindelijk wat ze met haar verhaal wil zeggen is dat de laatste stappen van een project soms de moeilijkste zijn maar als je doorzet je uiteindelijk wel ergens geraakt. Dus doorzetten is de boodschap.

#

Never fall in love with an idea

Designer

Ben Hersh

#

Ben werkte bij een bedrijf dat een soort Netflix voor boeken had uitgevonden. Op een dag kwam hij met een, volgens hem, geniaal idee. Het filteren van boeken naargelang hoeveel tijd je op dat moment had. Hij vertelde zijn idee aan het hele bedrijf tot het bij de baas terecht kwam. De baas was ook enthousiast en ze besloten om het in de app te steken. In het begin was het een enorm succes maar kort daarna faalde het hele project. Hij was zo bezig geweest met zijn eigen idee dat ze enkele basis vragen uit het oog hadden verloren. Zou iemand ooit overal een iPad mee naartoe nemen? Niemand wou er uiteindelijk nog voor betalen, hun geld geraakte op en uiteindelijk ging hun bedrijf failliet. Vandaar zijn titel “Never fall in love with an idea”.

#

Conclusie

#

Deze talk was niet technisch maar uiteindelijk wel een van de interessantste die ik volgde. De kans is heel groot dat ik ooit op een dag zelf geconfronteerd zal worden met enkele van deze mislukkingen en er dan op gepaste wijze zal kunnen mee omgaan. Ik zou het andere mensen zeker aanraden om deze talk volgend jaar bij te wonen want uit fouten leer je meestal het meest.