INUITS OPEN SOURCE CAFE

Op 22 april 2021 volgde ik het online evenement van Inuits. Geen café zonder drinken uiteraard en daarvoor had Inuits gezorgd door een goodiebox met een hapje en een drankje aan huis te laten leveren. Het grootste doel van dit evenement was dat studenten Inuits konden leren kennen en omgekeerd Inuits de studenten. Het doelpubliek was dus ook voornamelijk studenten. De onderstaande topics werden besproken.

#

An introduction to Inuits

Johan Huysmans

#

Het event begint met wat meer uitleg over wat Inuits is, wat ze doen en de historie ervan. Inuits zit ondertussen al in 5 landen (Nederland, Oekraïne Tsjechië, Polen en België) en 9 kantoren. In België hebben ze kantoren in Antwerpen, Gent, Hasselt en hun hoofdkantoor in Brasschaat.

#

Kort samengevat wat ze doen, ze brengen open source naar bedrijven en overheden om innovatieve oplossingen te bouwen.

#

Alles wat ze doen kun je opsplitsen in 3 grote zaken: consultancy, solutions & research and development.

#

SearX a privacy-friendly search engine

Pieter Polmans

#

Pieter verteld ons wat meer over een meta search engine SearX. Wat een meta search engine wil zeggen is dat het verschillende requests naar allemaal verschillende search engines zoals Google, Safari, Yahoo… gaat sturen om zo die antwoorden samen te voegen en een beter resultaat te krijgen. Verder vertelt hij wat de voordelen zijn, wat de features zijn, op welke manieren je het kunt installeren en enkele problemen waarmee hij in aanraking kwam bij het installeren zodat wij die zelfde problemen niet zouden hebben.

#

An introduction to MLOps

Timo Kerremans

#

Timo begint met het verschil uit te leggen tussen Artificiële Intelligentie, Machine Learning en Deep Learning. Daarna gaat hij verder met de 3 onderdelen van Machine Learning. Supervised, unsupervised en reinforcement learning. Alle voorgaande zaken blijven voorlopig allemaal redelijk binnen het onderzoek en academische wereld. Dankzij MLOps kun je dit naar het bredere publiek gaan brengen. MLOps kun je gaan zien als een uitbreiding voor het DevOps-verhaal waarbij hij continue nieuwe data van de eindgebruiker gaat gebruiken om het machine learning gedeelte te optimaliseren.

#

Introduction to our Open Source Summer Bootcamp.

Thomas Cassaert

#

De Inuits bootcamp duurt 2 weken waarin ervaren mensen van Inuits verschillende sessies gaan geven, deels theorie deels praktisch. Verder vertelt hij nog wat er allemaal aan bod zal komen gedurende die 2 weken. Linux basics, configuration management, virtual machines, containers, monitoring observability, git, continuous integration and continuous deployment en project management komen aan bod.

#

Conclusie

Al bij al heb ik enkele interessante dingen gehoord die avond. Vooral de presentatie over SearX en MLOps spraken me aan en waren redelijk nieuw voor mij. Interesse om de summer bootcamp te volgen heb ik niet aangezien het enkel voor mensen is die starten bij Inuits. Mochten ze ooit nog eens een virtual open source cafe geven zou ik zeker opnieuw deelnemen als het dan over andere topics zou gaan.